Przed wieloma firmami staje wyzwanie przeniesienia produkcji z kilku obszarów do jednej nowej hali czy fabryki. To doskonały moment na optymalizację procesów i redukcję marnotrawstwa. Z drugiej zaś strony to skomplikowana operacja wymagająca planu, precyzji i wielopoziomowego widzenia.
W swojej karierze jako konsultant kilkukrotnie miałem przyjemność brać udział w procesie reorganizacji procesów pod kątem przeniesienia ich do nowej hali lub fabryki.
Na podstawie doświadczeń swoich i zespołu zbudowaliśmy swoistą listę działań niezbędnych do wykonania.
1. Przygotuj dane odnoście portfolio produkcyjnego wraz ze wszystkimi danymi – również waga i wymiary.
2. Zweryfikuj, jakie technologie muszą być obok siebie.
3. Namierz, gdzie jest najwięcej braków, odpadów i napraw to (np. szlifiernia i spawalnia powinny być blisko siebie).
4. Sprawdź, jaki obszar jest zajmowany obecnie przez magazyny na każdej z hal (na pewno jest to obszar do minimalizacji).
5. Wykonaj diagram spaghetti dla obecnego procesu – pomierz dystanse i sprawdź, jak to by wyglądało w nowej hali bez zmiany rozstawienia procesu.
6. Wykonaj VSM dla obecnego procesu (identyfikuj obszary do doskonalenia).
7. Zbuduj VSM dla stanu przyszłego procesu (optymalizacja procesów).
8. Zbuduj makietę 2D – na nowym layoucie –ułatwia życie przy „przestawianiu” maszyn, pól odkładczych i magazynów. Używaj kolorów dla oznaczania przepływów materiału surowego, WIP, materiału gotowego, odpadów, maszyn, palet itd. Optymalizuj rozmieszenie.
9. Przygotuj następnie spaghetti chart dla magazynu oraz procesów technologicznych (tam gdzie jest to możliwe stosuj piece flow i pull system, przepływ w jednym kierunku) na nowym layoucie.
10. Zweryfikuj, jak nowa hala będzie zaopatrywana w materiały i komponenty.
11. Zastanów się nad kolejnością i kierunkami rozmieszczenia obszarów: produkcja, magazyny, wsparcie produkcji.
12. Zweryfikuj ponownie wymiary detali oraz obciążenie maszyn, aby było wystarczająco miejsca przy maszynach w nowej hali. Oczywiście oznaczony materiał wej/wyj.
13. Przygotuj dla nowej hali spaghetti chart dla obsługi produkcji i wsparcia produkcji (nie może być tak, że planista będzie musiał zejść z 3 piętra biurowca, aby zobaczyć co się dzieje na produkcji). Idealna sytuacja: kierownik produkcji, planowanie, jakość, inżynier procesu i zakupy w jednym miejscu. Bądź blisko swojego Gemba!
Oczywiście to nie wszystkie elementy, na które zwróć należy uwagę. Nie będę pochylał się na BHP czy wymaganiami konstrukcyjnymi hali czy fabryki – to zadanie dla biura projektowego.
Przedstawione elementy dotyczącą bezpośrednio optymalizacji procesów. Warto o nich pamiętać – daje to ogromne korzyści.
Wróć proszę do tej listy, gdy będziesz przenosił produkcję na nową halę – aby upewnić się na 100%, że dopiąłeś wszystko na ostatni guzik. A jeśli obawiasz się, że coś pominiesz lub zrobisz źle – skontaktuj się ze mną, chętnie pomogę i doradzę.
Przeczytaj też:
Przemysław Rychlewski – konsultant Lean Manufacturing
Specjalista od optymalizacji procesów produkcji.
Tel. 66/027-31-27 email: biuro@primlean.pl